Vi håber, at alle læsere af nyhedsbrevet har haft en god sommer. Vi har mange spændende nye ture i august og september; derfor udsender vi allerede nu et nyhedsbrev dels for at reklamere for de kommende arrangementer og dels for at bringe nyheder om Naturnationalpark Gribskov, om rejsning af fredning af Strø Bjerge og vores høringssvar til Favrholm Stadionkvarter.
Nogle af de sager vi arbejder med
Elge i Gribskov naturnationalpark
Der er nu nedsat en bestyrelse for naturnationalparken, og den har den 19. juni besluttet, at der skal udsættes elge i parken. Staten havde på forhånd fastlagt, at der skulle opsættes et vildthegn og udsættes kronhjorte og stude, men de suppleres nu med 6-8 elge, hvilket giver rigtig god biologisk mening. Modsat de andre store planteædere spiser elgene nemlig helt overvejende pil, birk og andre mindre træer og buske, som ellers vil overgro moser og lavvandede søer i skoven.
Der har været megen og ophedet diskussion om hegnet rundt om naturnationalparken, men der bliver tale om et helt almindeligt vildthegn med masser af ind- og udgange for mennesker og med mange åbninger for skovens rådyr, grævlinger osv.. Der har også været fokus på de store planteæderes trivsel i parken. Her gælder, at dyrene vil blive holdt godt øje med, og at man vil gribe ind, hvis der fx er opstår udsigt til, at de vil komme til at sulte. Man vil så enten fodre eller udtage dyr fra bestanden. Endelig har der været bekymringer om risici for besøgene, når der kommer elge i skoven. Problemer med elge i bl.a Sverige og Norge, som huser omkring 1/2 mio. elge, er imidlertid, hvis der ses bort fra trafikulykker, meget meget begrænset - og i Lille Vildmose, hvor der har været elge siden 2016, har der ikke været ulykker.
Så nu, efter hver en sten er vendt rigtig mange gange, er der grønt lys for, at biodiversiteten forbedres i det indre af Gribskov, som både er udpeget som urørt skov, og hvor der etableres mere naturlig hydrologi, så søer og moser mv kommer tilbage. Og hvor der altså nu også kommer planteædere, som kan sikre, at skoven vil rumme lysåbne partier til gavn for urter, blomster, insekter, fugle mv.
Søren Mark Jensen fra DN-Hillerøds bestyrelse repræsenterer DN i den nye naturnationalparkbestyrelse, hvor han bl.a. vil arbejde for, at de store planteædere sikres fred og ro i store "stilleområder", og for at fokus holdes på at sikre og forbedre naturen og holdes igen med at udvikle parken til en intensiv turistdestination.
Favrholm Stadionkvarter
Danmarks Naturfredningsforening Hillerød har udarbejdet et høringssvar til udviklingsplanen for det nye dispositionsforslag for Favrholm Stadionkvarter Kommuneplantillæg nr. 12 samt tilhørende miljøvurdering. Svaret kan læses her.
Forslag til fredning af Strø bjerge
Danmarks Naturfredningsforening Hillerød har sammen med Danmarks Naturfredningsforening foreslået en fredning af Strø Bjerge, hvor et bakkedrag og en ås danner rammen om et værdifuldt naturområde. Området grænser op til det fredede område i Halsnæs Kommune, hvor mange kender området fra vandrestien Halsninoen. En fortsættelse af denne vandrerute frem til Vildbjerg og en mulighed for at skabe en lokal mulighed for alle for at opleve naturen og udsigten er et ”must” for os i denne fredning. Med en fredning vil vi gerne friholde området for råstofgravning og andre tekniske anlæg og dermed bevare den værdifulde natur, som liegledes er beskrevet i kommuneplanen for området.
Vores fredningsforslag omfatter små 300 ha og strækker sig fra kommunegrænsen til Halsnæs til Vildbjerg og Lystrup Skov ved Gørløse. I starten af året afholdt vi et velbesøgt møde for lodsejerne i området. Vi havde et ønske om at gennemføre fredningen sammen med Hillerød Kommune, men dette blev desværre nedstemt med en stemme. Et fredningsforslag skaber selvfølgelig bekymring, og kommunen modtog i alt 14 høringssvar. Der er i alt ca. 60 lodsejere i området, og af høringssvarene var de fleste bekymret eller direkte modstandere. Læserbrev samt mange af høringssvarene bar præg af misforståelser, som vi siden hen gennem læserbreve har forsøgt at udrede. Danmarks Naturfredningsforening fredningsmedarbejder Jørgen Heinemeier har skrevet et læserbrev om fredningen, som kan læses her.
Nu går processen videre i Fredningsnævnet. Vi håber selvfølgelig på en fortsat åben og god dialog med alle parter. Billedet nedenunder viser en del af Strø Bjerge. Læs forslaget til fredningher.
Kommende arrangementer
Følg med på vores hjemmeside, hvor nye arrangementer løbende annonceres. I sensommeren er der rigtig mange arrangementer, så mange, at kun enkelte har fundet vej til Nyhedsbrevet.
Hør om vilde blomster og høst af frø tirsdag den 20. august
Biolog Kirstine Thoresen-Lassen vil her fortælle om kommunens frøsamling og om kommunens opgave med at øge biodiversiteten ved udsåning af hjemmehørende arter der, hvor de ikke naturligt kan indfinde sig. De vilde hjemmehørende planter er trængte i vores opdyrkede landskab, men de udgør livsgrundlaget for mange andre arter. Få gode råd om hvordan du selv kan øge biodiversiteten i din have, hvilke arter der kan bruges hvor, og hvordan de indsamles, og hvornår man sår frøene. Det vil også være muligt at indsamle frø, som man kan tage med hjem. Finn Hansen fra Haveselskabet vil også være til stede. Vi mødes på Baunebakken, tirsdag kl. 17 – 18.30. Obs, der er begrænset deltagerantal på 25-30 personer og begrænset antal parkeringspladser, så vi anbefaler, at I enten cykler eller kører flere i en bil. Tilmelding sker til Vibeke Rosbo ved at sende en e-mail til vrosbo@outlook.dk
Flagermuse aftentur i Gribskov med naturvejleder Anne Johannisson fra Naturstyrelsen Onsdag den 21/8 kl. 20.
Kom med ud i skoven for at opleve når skumringen falder på i sommerhalvåret. Det bliver helt tyst, men der er masser af liv. Flagermusene flyver ud for at fange insekter. Nogle bor i hule træer, men andre ynder at bo i bygninger. Derfor har Naturstyrelsen og Nationalpark Kongernes Nordsjælland slået sig sammen om at indrette en af de gamle bunkere, der ligger i Gribskov, til overvintringssted for flagermus. Bunkeren består af 2 rum: et rum til flagermus og et andet rum med en lille udstilling om flagermus. Udstillingen er åben døgnet rundt. På turen vil vi besøge udstillingen, mens mørket falder på. Derefter vil vi med vores medbragte flagermusdetektorer prøve, om vi kan høre, hvilke flagermus der er ude denne aften, og få en snak om flagermusenes vilkår i skovene nu og fremover. Vi mødes på P-pladsen, Hvideportvej 3, hvor biolog Anne Johannisson fra Naturstyrelsen vil guide os ud i flagermusens fantastisk verden. Tilmelding er nødvendig, for der er kun plads til 25 deltagere. Mødestedet er Hvideportvej 3, 3230 Græsted Tilmelding sker til Thomas Beck ved at sende en e-mail til tbeck.newdirections@gmail.com
Skumringstur til Store Gribsø - for større børn og deres forældre den 31. august
Der er noget fascinerende ved at være langt væk fra huse og veje, langt inde i skoven. Ingen trafikstøj, ingen græsslåmaskiner eller andet af det, der plejer at fylde lydbilledet. Endnu mere fascinerende bliver det, når mørket falder på, og alle lyde ændrer sig. Dagens dyr går til ro, andre kommer frem og giver sig til kende. Når det er stjerneklart, bliver der en enestående chance for at kigge stjerner uden forstyrrelse af gadelygter eller lys fra huse og biler, måske endda at se stjerneskud. I Danmarks Naturfredningsforening Hillerød glæder vi os til at opleve alt dette, når vi inviterer til skumringstur for store børn (8-14 år) og deres forældre til Store Gribsø midt inde i Gribskov. Naturvejleder Benny Mosgaard hjælper med at sætte ord på vores oplevelser. Turen begynder med, at vi mødes kl. 18.30 på station Slotspavillonen, og her slutter den igen kl. 21.45. Deltagerne må selv betale for togturen, medens DN Hillerød står for juice, te og kaffe. Tilmelding til vera.soechting@gmail.com; der er begrænset deltagerantal.
Danmarks Naturfredningsforening i Hillerød inviterer alle både børn og voksne fredag den 6. september 2024 kl. 20 til en aftentur i Indelukket. Vi skal både se flagermusene og høre deres lyde.
Ulrik Ravnborg fra den lokale afdeling af Naturfredningsforeningen vil fortælle om flagermusens anatomi og fysiologi, og du vil både se flagermusene og høre deres lyde. Vi mennesker kan ikke umiddelbart høre flagermusene, men med et særligt apparat kan lyden omdannes, så vi alligevel kan høre flagermusenes artsspecifikke orienteringsskrig. Naturfredningsforeningen stiller detektorer til rådighed. Vi mødes kl. 20 ved Badstueslottet, hvorfra vi bevæger lidt ind i Indelukket. Turen varer omkring halvanden time, men ved kraftigt regnvejr må vi desværre aflyse arrangementet. Vi glæder os til at se jer. Hvis du har spørgsmål til arrangement, er du velkommen til at kontakte Ulrik Ravnborg på mail ulrik.ravnborg@gmail.com
Naturens uge: Tag børnene med og opdag det kriblende liv i Esrum Mølleå
DN Hillerød og DN Gribskov er med, når Nationalpark KongernesNordsjælland og Naturstyrelsen indbyder alle til at fejre naturens dag d. 8. september 2024 kl. 11-15 på Esrum Kloster Møllegård.
I Danmarks Naturfredningsforening har man valgt ‘Vildt tæt på’ som tema for årets Naturens uge. Vi følger op og ser på livet i vandet ved Esrum Mølleå. Vi slår os ned lige ved Mølleåen og undersøger, hvad der er af dyr i åen. Og vi vil høre historier om de dyr, vi finder. Naturvejleder Benny Mosgaard leverer sammen med Kaj Larsen ekspertisen – vi glæder os til at se dig. Tilmelding ikke nødvendig.
Danmarks Naturfredningsforening Hillerøds årsmøde Årsmøde afholdes mandag den 4. november 2024. DN’s præsident Maria Reumert Gjerding vil holde oplæg om den nye trepartsaftale, der blev indgået lige før sommerferien. Læs mere om årsmødet i næste nyhedsbrev.
Værd at vide
Bæver
Bæveren breder sig i Pøleå. Nu er den observeret, der hvor Pøleå løber langs med Frederiksværkgade og den er også set ved Brickasvej.
DN Hillerød, Hillerød lokalafdeling, hilleroed@dn.dk, Hillerød, Danmark 3400, +4539174000