Nogle af de sager vi arbejder med
Grundvandsparker – Beskyttelse af sårbare drikkevandsområder
Læserbrev af Ulrik Ravnborg, Granbakken 1, 3400 Hillerød, medlem af bestyrelsen i Danmarks Naturfredningsforening Hillerød.
På landsplan er 80% af det unge drikkevand allerede påvirket af pesticidrester, og i 40% af prøverne er der en overskridelse af grænseværdien. Regeringsgrundlaget indeholder godt nok et mål om at beskytte op imod 200.000 ha. sårbare drikkevandsområder, men DN så gerne en forstærket indsats og oprettelse af grundvandsparker.
Men er vores grundvand truet i Hillerød Kommune? Læs resten af læserbrevet her.
Favrhøj
Kommunen godkendte i sommeren 2023 en lokalplan for boligbyggeri mellem Overdrevsvejen og Salpetermosen. Efter vores opfattelse et voldsomt komprimeret byggeri med et højhus på 15 etager og anden bebyggelse med op til 7 etager. Et byggeri med mange beboere klumpet sammen på et lille område. Vi påklagede afgørelsen til planklagenævnet, og vi vandt klagesagen. Kommunen må derfor lave en ny lokalplan. Vi vandt sagen, fordi der fra de befæstede arealer ville blive tilledt overfladevand, der via Pøleå ville merforurene Arresø, og det er ikke tilladt. Endvidere tog lokalplanen ikke tilstrækkelig højde for den negative påvirkning, som bebyggelsen vil have på naturforholdene i Salpetermosen.
Ingen politikere har kommenteret klagesagen. Det synes vi er mærkeligt, idet der er tale om et kommunalt prestigeprojekt, der ikke uden videre kan realiseres. Denne lokalplan er nok det tydeligste eksempel på de tendenser på overbebyggelse, som vi har set i Hillerød. Noget, der ofte er kommenteret i pressen. Ud over, at Kommunen har problemer med afledning af vand fra asfalt og fliser, går det voldsomt ud over den natur i Hillerøds omgivelser, som kendetegner byen, og som vi alle holder meget af. Nu afventer vi sagens videre udvikling.
Se l lokalplan 465 her og vores klage her.
I stedet for at tillade højt og meget tæt byggeri med store befæstede arealer, bør Hillerød Kommune vælge en anden vej i byudviklingen, som sikrer højere kvalitet i de nye bydele og afhjælper miljøproblemer med overfladevand.
Hillerød Kommune kan vælge at afhjælpe problemer med at skulle aflede store mængder regnvand fra byudviklingsområder ved at planlægge med en højere grad af grønne områder, bevare og plante flere træer, etablere regnbede, grønne tage og vægge, samt anvende regnvandet til vandløb og små søer i området. Der findes mange gode eksempler på hvordan en sådan begrønning af et område kan forsinke og bortlede regnvandet og samtidig skabe levesteder for byens vilde arter og skabe smukke rekreative områder til beboerne.